[vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=“vc_gid:1646918711073-385bb6ac-3884-2″ include=“5838,5837,5835″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

ОДСЕК ЗА МУЗИЧКУ ПРОДУКЦИЈУ И ДИЗАЈН ЗВУКА

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Програм смера за музичку продукцију и дизајн звука

 

НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ НОВОГ СМЕРА САДРЖИ стручне предмете за продукцију и дизајн звука са посебним освртом на практичној примени и раду.

Кроз четворогодишње школовање, ученик се упознаје са опремом за управљањем свих врста аудио снимања (студијско, концертно, филмско, радио, телевизијско, оперско, позоришно) као и техникама потребним за аудио снимање и дизајн (компјутерски програми за снимање и обраду звука, микрофони, звучници, каблови, аудио компресори, режијски сто и др.).  Захваљујући томе, ученик постаје компетентан за учешће у раду у аудио снимањима.

 МУЗИЧКА ШКОЛА „ЈОВАН БАНДУР“ У ПАНЧЕВУ РАСПОЛАЖЕ КОМПЛЕТНОМ ТЕХНИЧКОМ ОПРЕМОМ за остварење захтева смера и осим што ће бити доступна ученицима овог смера, користиће у снимању свих важних догађаја у оквиру школе (такмичења, онлајн такмичења, концерата и др). Ученици ће, такође, моћи да прате процедуру техничког снимања звука и уживо посматрају процес настајања и обраде звука.

СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ на овом одсеку су:

 1. Звучно – музички процес, МИДИ (главни предмет)
 2. Савремена МИДИ композиција и продукција (главни предмет)
 3. Звучно – музички процес АУДИО
 4. Основе дизајна звука за медије и позориште, телевизију
 5. Савремена хармонија са импровизацијом и оркестрацијом
 6. Основе пројектовања електро акустичке композиције
 7. Аудио техника
 8. Основи акустике

Током похађања смера, ученик се, поред стицања вештине коришћења уређаја за снимање и обраду звука, активно упознаје и са музичко-теоретским и практичним предметима, неопходним за знање које је потребно за квалитетнo управљање аудио-техничким уређајима и музичким програмима.

ОСТАЛИ МУЗИЧКО-СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ:

Солфеђо, Хармонија, Музички облици, Музички инструменти, Контрапункт, Упоредни клавир, Хорске партитуре, Историја музике са упознавањем музичке литературе, Национална историја музике и Хор.

Напомена: сви предмети су равномерно распоређени током четворогодишњег школовања, неки предмети се изучавају годину дана, а неки две, три или четири.

 

Пријемни испит

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ СЕ САСТОЈИ ОД ТЕСТА ИЗ ТЕОРИЈЕ МУЗИКЕ И СОЛФЕЂА

(писмени део – диктат и усмени део – мелодијска и ритмичка вежба).

Право полагања пријемног испита имају сви ученици који су завршили основну музичку школу на било ком одсеку.

Постоји могућност полагања пријемног испита без завршене основне музичке школе, али је у том случају потребно положити диференцијалне испите по програму за основну музичку школу.

 

Звање и могућности по завршетку средње школе

Звање које ученик стиче након завршене средње школе и успешно положеног матурског испита је – ДИЗАЈНЕР ЗВУКА. ПО ЗАВРШЕТКУ ОВОГ ОБРАЗОВНОГ ПРОФИЛА, УЧЕНИК ИМА МОГУЋНОСТ ДА УПИШЕ НЕКОЛИКО ФАКУЛТЕТА И СМЕРОВА:

 • Одсек за снимање и дизајн звука на Факултету драмских уметности.

 

 • Теоријски одсек, Одсек за музичку педагогију, Композиција, уз додатне припреме – Одсек за дириговање, Одсек за музикологију или етномузикологију на Факултету музичке уметности; Након неког од ових програма на основним студијама, могуће је уписати мастер на студијском програму Музичка режија, Факултет музичке уметности у Београду.

 

 • Друге факултетеуз додатнуприпрему, с обзиром да током школовања ученик похађа и општеобразовне предмете у средњој музичкој школи (српски језик и књижевност, страни језик, други страни језик, математику, историју, физику, психологију, социологију, филозофију, физичко и здравственоваспитање, информатику, веронауку / грађанско васпитање).

 

 • Многе универзитете у иностранству: Berklee College of Modern Music, Париз, Француска;  Robert Schumann College od Music-Дизелдорф, Немачка;  Institut fur Elektroniske Music und Akustik, Грац, Аустрија;  Conservatoire de Paris, Француска;  Institut fur Elektroakustik, experimentelle und angewandte Music, Беч, Аустрија;  SAE Institute-The School of Audio Engineering-USA, Европа

 

Након завршених студија, послови музичког продуцента и дизајнера звука везани су за широк спектар практичних делатности: од послова у музичком студију, дизајна сценског звука у позоришту, раду на озвучењу, снимању и обраде звука на радију или телевизији, до многих послова везаних за за дизајн звука и креирање музике на филму или у видео играма.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Поделите ову вест